2024-01-22T21:35:32+02:00

העברה בין דורית מציעה את האפשרות שלא מעט מהיכולות ומהמגבלות שלנו הן תוצאה של העברה בין דורית. כלומר קיבלנו אותן בירושה. לא פעם אנו שומעים את המשפט "את זה קיבלתי מאבא שלי... או מסבא שלי...". בקונסטלציה המשפחתית אנו מתייחסים להעברה בין דורית כתופעה שקיימת כול הזמן ושהיא ברת שינוי. כאשר הסבא גדל כיתום קורה שאחד הנכדים מתנהג ומרגיש כאילו הוא היתום ולהוריו לא ברור למה זה כך ומה עושים בקשר לזה. זאת היא העברה בין דורית.

על מה מתבססת התיאוריה?

הקונסטלציה המשפחתית היא תולדה של כמה שיטות טיפוליות ופסיכולוגיות ולא מעט מהתאוריה מגיעה משיטות אלו, אם כי בצבעים קצת מעורבבים. אדם שלמד פסיכואנאליזה יוכל לראות משהו מהתורה הזאת בקונסטלציה. אדם שלמד גשטלט או פסיכודרמה או פסיכותרפיה גופנית יוכל לראות משהו מגישות אלו בקונסטלציה. בנוסף לזאת ישנו הניסיון המצטבר של הגישה עצמה, שמראה שוב ושוב שיש דפוסים, תבניות והבנות שחוזרים על עצמם בהרבה מהמקרים. דוגמא לדפוס שחוזר על עצמו היא שהאימא חשה שהילד לא מקשיב לה ולא מתייחס אליה כאימו. אך כאשר האימא מסתכלת על היחסים עם אימא שלה היא רואה שיש שם נתק או אפילו עוינות. איך היא תוכל להיות אימא עם כול מה שזה אומר כאשר היחס שלה לאימה הוא כזה?

הבעייתיות בקשר בין ההורים והוריהם מקבלת ביטוי ביחסים בין ההורים וילדיהם. זהו דפוס שאנו רואים שוב ושוב, והידיעה זאת מאפשרת למציאת פתרון שהוא מערכתי.

איך היא מתיימרת לעזור להורים להביא שינוי למשפחתם?

אימא הגיעה אלי בתלונה שבנה, מתעלם ממנה, לא משתף אותה בחייו, ויצר לו חיים נבדלים משאר המשפחה. מצב זה מעיב על ליבה ומדיר מנוחה מחייה. בתהליך הקונסטלציה המשפחתית הסתבר שלאימא יש סוד שהיא קיבלה אותו מאביו של הילד ביום שהלך לעולמו. היא חשה שהיא צריכה לגלות את הסוד לילד אך היא חוששת מאוד מהתוצאות. בתהליך היא הצליחה להיכנס למשמעותו של הסוד בשבילה, למשמעות של היחסים סביב הסוד בינה ובין בעלה המנוח ולהשפעות הקהילתיות הכרוכות בכך.

לאחר זמן היא סיפרה לי שיחסיה עם הבן השתנו לחלוטין שהוא משתף אותה בחייו, ושהיא החליטה שבגיל מסוים היא תספר לו את הסיפור, שעכשיו לא מרגיש כמו סוד גדול.

כהורים אנו נתונים להרבה לחצים. לא מעט מהם באים מהציפיות שלנו מעצמנו או הציפיות של החברה שמסביבנו. עם כול זאת, לפעמים מה שמרגיש בעיתי אינו ניתן לשינוי ע"י החלטה שרירותית לשנות התנהגות כזאת או אחרת. בסיפורי המקרה הקודמים ראינו אפשרויות לסיפורים שמנהלים אותנו. מנהלים את הזוגיות שלנו ואת היחסים עם ילדינו. כאשר נתחיל לחשוב על המערכת המשפחתית היותר רחבה שבה אנו נמצאים הסיפורים הטובים כמו הקשים, נקדם את היחסים עם הורינו (גם אם הם כבר אינם) נצא לדרך של הורות יותר מלאה. כהורים אנו ברי זכות גדולה מאוד. אנו בקשר עמוק עם מעגל החיים. בקונסטלציה המשפחתית אנו מחפשים למצוא מה מפריע לקשר הזה ולפתור אותו, אנו רוצים לשחרר את ההורים ממעגלי האשמה, לחפש את המשאבים שקיימים במשפחה ובהיסטוריה המשפחתית ולגייס אותם מחדש למען המשפחה הקיימת.

איך זה עובד בפועל (הטיפול ותוצאותיו)

ישנן שתי דרכים בהו הטיפול בקונסטלציה המשפחתית פועלת. האחת בעבודה הקבוצתית והשנייה בייעוץ הפרטני.

בעבודה בקבוצה אנו מגייסים את חברי הקבוצה לייצג את הדמויות השונות הקשורות בסיפור. זאת היא עבודה ששומרת על זה שהביא את סיפורו בכך שהזרקורים אינם פונים אליו. לרגע כול המשתתפים בקבוצה נמצאים לשרות הסיפור שעלה ויחד עם המנחה מוצאים את הפתרון. כהורים אנו מקבלים אינפורמציה ישירה על הסיבות להתנהגויות השונות של ילדינו ומה יכול להפריע או לעזור ביחסים. אנו רואים וחווים את הבעיה ואת השינוי.

אנו קוראים לתהליך כזה קונסטלציה משפחתית או העמדה משפחתית. זאת היא סוג של סימולציה שבה המשתתפים עוברים חוויה של שינוי. בייעוץ הפרטני אנו נעזרים באמצעי המחשה ובדמיון מונחה בכדי להשיג הבנה ותוצאות דומות.